Artykuł sponsorowany
Lead: Sezonowość warzyw ma ogromny wpływ na ich jakość, smak i wartości odżywcze. Dlatego warto wiedzieć, jakie warzywa są dostępne w danym miesiącu i jak je wykorzystać w kuchni. W tym artykule omówimy sezonowe warzywa oraz ich wartości odżywcze, a także przedstawimy pomysły na dania z ich wykorzystaniem.
W okresie od stycznia do marca warto sięgnąć po takie warzywa jak: brukselka, cykoria, kapusta, marchew, pietruszka, rzodkiewka, sałata, szpinak i topinambur. Brukselka jest bogata w błonnik, witaminę C i K, a także zawiera flawonoidy, które wpływają na redukcję stanów zapalnych. Cykoria natomiast jest źródłem błonnika, witaminy C, E i K, a także inuliny, która wpływa korzystnie na pracę jelit. Kapusta to źródło witaminy C, K i B6, a także kwasu foliowego i błonnika. Marchew jest bogata w beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie na witaminę A, a także zawiera błonnik i witaminę C. Pietruszka to źródło witaminy C, K i A, a także kwasu foliowego. Rzodkiewka jest bogata w błonnik, witaminę C i K, a także zawiera związki siarkowe, które wpływają na redukcję stanów zapalnych. Sałata to źródło witaminy C, K i kwasu foliowego, a także zawiera flawonoidy i karotenoidy. Szpinak jest bogaty w witaminę A, C i K, a także zawiera błonnik, żelazo i potas. Topinambur to źródło błonnika, a także inuliny, która wpływa korzystnie na pracę jelit.
Jeśli zależy Ci na tym, by warzywa, które spożywasz były jak najlepszej jakości postaw na lokalnego dostawcę warzyw http://www.warzywa-gacek.pl/kategoria/warzywa-obierane.
W okresie od kwietnia do czerwca warto sięgnąć po takie warzywa jak: cukinia, kalafior, koper, ogórek, papryka, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, szpinak i zielony groszek. Cukinia jest źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu i potasu. Kalafior to źródło błonnika, witaminy C i K, a także innych składników odżywczych, takich jak glukozynolany i sulforafan. Koper zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, C i K, a także minerały, takie jak wapń, magnez i potas.
Poza tym, że sezonowe warzywa są bogate w składniki odżywcze i wspierają nasze zdrowie, są również pyszne i łatwe do zastosowania w różnych daniach. Oto kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw:
Zupa dyniowa – w okresie jesienno-zimowym dynia jest jednym z najbardziej popularnych sezonowych warzyw. Zupy z dynią są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ugotować pokrojoną dynię w bulionie warzywnym, a następnie zmiksować na gładki krem. Można dodać również cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy według własnego smaku.
Risotto ze szparagami – szparagi są sezonowe wiosną i są źródłem błonnika, witaminy C i kwasu foliowego. Risotto z szparagami to doskonałe danie na wiosnę. Wystarczy ugotować szparagi i dodać je do gotującego się ryżu Arborio, a następnie dodać trochę parmezanu i masła.